Diuen que els joves ara ho tenen més difícil. O més fàcil. Depèn amb qui parlis. Jo crec que les joventuts sempre han estat complicades: època de canvis, d’anar pel món sense un euro a la butxaca, de no saber cap a on tirar i de tenir un munt d’idees i cap de concreta.

 

Estic escrivint això i penso en el meu nebot petit, el Carles, de vint anys, que un dia em ve a veure a l’estudi i em diu que vol estudiar electricitat, l’endemà, il·luminació artística o educació física (com un ou a una castanya), i la setmana següent vol tocar la bateria o anar a estudiar a Londres.

 

És evident que els nois i noies d’avui tenen un ventall de possibilitats immens, comparat amb el que tenia jo als vint anys. I potser l’excés de llum no els permet veure-hi, els encega, tal com explica Saramago a l’Assaig sobre la ceguesa.

 

Els més pessimistes diuen que ara no hi ha feina per a tothom, que els sous són molt baixos i la taxa d’atur, altíssima. Veient això, i sumat al fet que cada cop vivim més anys, ja planyo als pencaires que ens hagin de mantenir als avis del baby boom dels setanta, que en som un munt i no acabarem de morir-nos mai.

 

Fa dues setmanes vaig estar veient un programa de televisió que fan al Canal 33, que es diu El dia de demà, i parlava precisament d’això, de com serà el futur. El programa aborda temes variats i, el cert és que sentir hipòtesis sobre com serà la vida al 2050, incomoda, i molt. (La setmana que ve dedicaré tot un post a parlar del futur).

 

En aquest episodi concret, parlaven de com serà el treball d’aquí a trenta anys. La resposta és sorprenent: al 2050 la gent farà feines que ara encara no existeixen.

 

Sentint això, se me’n va la mirada cap els adolescents que tenim ara, que seran els que gaudiran o patiran aquests llocs de treball.

 

Però estiguem tranquils. La versió optimista, segons la meva opinió, és que el Carles és més espavilat del que era jo a la seva edat. Dit d’una altra manera, les possibilitats que li dóna la vida, l’ha despertat més aviat, però això no no vol dir que, a la llarga, estigui més preparat, ni és garantia que arribi més lluny.

 

La incursió en l’anomenada quarta revolució industrial, obre el panorama professional de manera gairebé al·lucinògena, però també el fa més competitiu i, per tant, més acarnissat i més dur.

 

És de preveure que el sistema educatiu (encara vinculat a la primera revolució industrial, la del segle XVIII), no estarà a l’alçada de les circumstàncies, i no donarà als joves les eines necessàries per afrontar aquest futur que es preveu incert. Això ja se sap ara, però ningú no hi posa remei.

 

Així en què quedem? El Carles ho té més fàcil o més difícil?

 

Jo no ho tinc massa clar, i vosaltres?

 

Recollim cookies per assegurar-te una bona navegació    Configurar
Privacidad