Fa unes setmanes vaig assistir a un concert del meu amic Francesc Miralles (@frmiralles). Ell és escriptor, sherpa literari, periodista, editor i no sé quantes coses més, però també és compositor i pianista.

 

L’esdeveniment se celebrava a Barcelona, en un conegut bar de Gràcia que es diu l’Astrolabi. Un espai petit i acollidor on tothom es coneix i on m’hi vaig sentir com peix a l’aigua.

 

El concert em va agradar, sincerament. Amb una copa de vi a la mà, jo sentia que estava gaudint i que aquell era el lloc on volia estar en aquell moment.

 

De manera inesperada i en una mena de jam session, va sortir un cantautor que jo no coneixia i que es fa dir Míster Rodríguez (@mstRodriguez).

 

El xicot va explicar una anècdota d’un amic seu que va anar a IKEA a comprar un rellotge gros, semblant als de les estacions de tren antigues, per penjar-lo al menjador de casa seva. Aprofitant que hi era, també en va comprar un de petit per la cuina.

 

En arribar a casa els va penjar tots dos, orgullós de la feina feta. Però quan se’n va anar al llit, va començar a sentir un tic-tac, tic-tac ensordidor, que no el deixava dormir.

 

Conscient del problema, l’home es va aixecar i va treure les piles del rellotge del menjador, convençut que ja trobaria una solució definitiva l’endemà. Però en tornar-se a ficar al llit, continuava sentint el soroll: tic-tac, tic-tac. Quan es va alçar altre cop, desconcertat, va adonar-se que era el rellotge petit, el de la cuina, el que feia tant de soroll.

 

L’anècdota va acabar aquí, però jo hi he estat donant voltes durant tota la setmana. De vegades em sorprenc de com el meu cervell és capaç d’esprémer tanta informació d’una anècdota simple (o no) com aquesta.

 

Després va cantar un tema l’Enric Verdaguer (@enricverdaguer). Va ser una sorpresa trobar-lo allà, la veritat. El conec des de fa temps, vaig participar en la producció del seu primer àlbum d’estudi (Moonstruck) quan ell només tenia disset anys. Em va fer feliç sentir-lo i recordar que aquest nano té molt de talent. Una veu de vellut, una sensibilitat a l’abast de molt pocs i unes cançons molt ben construïdes. Segons el meu criteri, hauria de tenir molt més reconeixement del que té. Coses molt pitjors he sentit al gloriejat Primavera Sound. Però això va com va, la vareta màgica de l’èxit no la té ningú…

 

Jo fa gairebé divuit anys que em dedico professionalment a la música com a productor. Haig de creure que tinc cert talent, però us asseguro que no sóc cap geni. El que sí que puc dir és que la meva actitud sempre ha estat molt professional i que per a poder-m’hi dedicar, m’ho vaig haver de currar molt i molt. Però molt.

 

De vegades penso que tinc molta sort de com ha anat tot, però la meva mare sempre em corregeix per dir que no, que de sort res, que a tu no t’ha caigut res del cel, que t’ho has treballat. O és que no recordes les hores davant del piano estudiant fins l’extenuació, de dilluns a diumenge? No sé si la dona té raó però, és clar, és la meva mare, què voleu que digui, no és objectiva, ni de bon tros…

 

Potser sí que m’ho he currat, però també haig de tenir un mínim de condicions i, per què no, una petita dosi de sort a l’hora de trucar les portes correctes, o d’haver estat en el lloc que tocava, quan tocava.

 

No ho sé del cert. Aquest és un tema que sempre m’ha portat de corcoll. Fins i tot ha estat motiu de debats acalorats amb els meus amics més íntims, en alguns sopars d’aquells de bon menjar i molt de vi.
Hi ha qui diu que és bo tenir uns bons padrins o fins i tot, tenir calés. Però això no és garantia de res, ja sabem que, a vegades, són els rellotges petits els que fan el soroll, tic-tac, tic-tac…

 

La conclusió és cap, i el dubte, sempre el mateix. Què és més important per assolir l’èxit a la vida? Tenir passió per allò que fas? Tenir talent? O, simplement, és una qüestió de sort?

 

Quin percentatge se li ha d’atorgar a cada àrea per a triomfar?

 

Passió, talent o sort…?

 

Jo no ho tinc massa clar. I vosaltres?

Recollim cookies per assegurar-te una bona navegació    Configurar
Privacidad